Budapest örökségének új életre keltése: A Kerakoll megoldása a Beteg Épület Szindróma és a nedves falak elleni küzdelemre

Budapest, a lenyűgöző építészetéről és történelmi nevezetességeiről ismert város, egy csendes, mégis mindenütt jelenlévő kihívással néz szembe: a Beteg Épület Szindróma (Sick Building Syndrome - SBS) és a nedves falak veszélye, különösen az elöregedett épületek pincéiben. Az SBS, amely a rossz beltéri levegőminőség miatt a lakók egészségi problémáit okozza, egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A nedves falak okozta pusztítással együtt ez kettős veszélyt jelent a város építészeti örökségére.

A Beteg Épület Szindróma megértése
Az SBS, amelyet légzőszervi megbetegedések és egyéb egészségügyi problémák jellemeznek, a WHO szerint a világ népességének körülbelül 20%-át érinti. Okai sokrétűek - nem megfelelő szellőzés, kémiai és biológiai szennyeződések, valamint nem légáteresztő építőanyagok. Budapesten, ahol a történelem minden falba belevésődött, a hatás még kifejezettebb, és nemcsak az egészséget, hanem a város kulturális örökségét is érinti.

A nedves falak dilemmája
A nedves falak, amelyek Budapest régi épületeiben, különösen a pincékben gyakori látványt jelentenek, nem csupán esztétikai problémát jelentenek. Szerkezeti károkhoz vezetnek, elősegítik a penészesedés kialakulását, és hozzájárulnak az SBS kialakulásához. A falakba beszivárgó víz sókat szállít, amelyek kikristályosodnak, károsítják a vakolatot és veszélyeztetik az épület épségét.

Az összes falazat potenciálisan nedvszívó, így megsínyli a vízzel való érintkezést.

A legveszélyesebb nedvesség a talajból érkezik, mivel sókkal (kloridokkal, szulfátokkal, nitrátokkal) van telítve, amelyekkel átitatódik a falazat és akár több méteren is kapilláris átnedvesedést idéznek elő.

A nedvesség megváltoztatja a fal fizikai és kémiai viselkedését, megnöveli a hővezetését és csökkenti a szigetelő-képességét. Továbbá a sók felületi kikristályosodása miatt az építőanyagok szétmállását, valamint a fal gyors lebomlását idézik elő.

A vízzel telített falazatok csökkent szigetelőképességgel rendelkeznek és elősegítik a penész és baktériumok létrejöttét, így rontják a helyiségek egészséges voltát és a benne élő emberek jóllétét.

Kerakoll olasz szakértelme
Lépjen be a Kerakoll, egy olaszországi vállalat, ahol a rómaiak által az épületek megőrzésére tökéletesített ősi technikákat még mindig tisztelik. A Kerakoll forradalmi megoldást kínál ezekre a problémákra, ötvözve a hagyományt az innovációval.

A megkülönböztetés
Rinzaffo vs Zoccolatura: A Kerakoll megközelítése egy termékrendszert foglal magában, amelynek középpontjában a Biocalce Rinzaffo és a Biocalce Zoccolatura áll. A Rinzaffo, egy előkészítő réteg, előkészíti a falakat a fő aktusra - a Zoccolaturára. A Zoccolatura az, ami az igazi varázslatot hozza, egyedülálló tulajdonságaival.

A Zoccolatura mikropórusos varázsa
A Zoccolatura, egy természetes hidraulikus mészalapú vakolat, mikropórusokkal van kialakítva. Ezek a pórusok megakadályozzák a víz bejutását, de a pára távozását lehetővé teszik, így a sók ártalmatlanul kikristályosodnak a falban. Ez a tulajdonság kulcsfontosságú az olyan épületek védelmében, mint az ikonikus Budai Vár vagy a Várnegyed rusztikus pincéi.

A Biocalce Zoccolatura végérvényesen megszünteti a falnedvesség problémáját.

A Biocalce Zoccolatura természetes egyensúlyt biztosít a kapillári átnedvesedés és a nedvesség felületi elvezetése között, kihasználja a tiszta NHL mész és a természetes puccolán mikro-porózusságának és higroszkóposságának természetes tulajdonságait.

Mivel a vakolat érzéketlen a sókkal való reakcióra, ez biztosítja a kémiai stabilitását és a teljes vízmentesítő rendszer tartósságát.

A cement hiányosságainak leküzdése
Az általánosan használt cementalapú habarcsok hírhedten hozzájárulnak az SBS és a nedvesség problémáihoz, mivel rosszul reagálnak a vízzel. A Zoccolatura ezzel szemben mészösszetételét és a rangos NHL 3.5 minősítést ünnepli, amely a kiváló minőséget és nedvességkezelést szimbolizálja.

Az Anstett teszt kinyilatkoztatása
Az Anstett-teszt szerint a Biocalce Zoccolatura csak 0,8%-os tágulást mutat vízzel érintkezve, ami szöges ellentétben áll a normál cement 40%-os és a normál mész 30%-os tágulásával. Ez a tulajdonsága kivételesen alkalmassá teszi Budapest történelmi épületeire, ahol a vízzel való kölcsönhatás elkerülhetetlen.

Az "ANSTETT-KÍSÉRLET" elemző módszerrel vizsgálják a hidraulikus kötőanyagok szulfátsók elleni vegyi ellenállását. Ezáltal (vízben kikeményített, szárított, őrölt) kötőanyag-minták készülnek 33% gipsz (szulfát)-tartalommal. A poralakú keveréket 6% vízzel nedvesítik, préselik Ø 80 mm-es hengeres tablettává. Ezeket cseréplapra helyezik, ahol vízzel érintkeznek. A szulfátos reakciót rendszeres időközönként ± 0,01 mm pontosságú tolómérővel ellenőrzik, mérve a minta átmérőjét.

A Biocalce rendszer - a megoldások szimfóniája
A Biocalce rendszer olyan termékek sorozata, amelyek mindegyike döntő szerepet játszik a falfelújításban és -megőrzésben. A Rinzaffo előkészítő rétegétől a Zoccolatura védőrétegéig, kiegészítve olyan termékekkel, mint a Biocalce Tinteggio és a Biocalce Fondo, a rendszer holisztikus megközelítést kínál a nedvesség és az SBS elleni küzdelemhez.

Tekintélyes WTA tanúsítás
Mind a Zoccolatura, mind a Rinzaffo WTA tanúsítvánnyal büszkélkedhet, ami az épületek egészségének megőrzésében való hatékonyságuk és megbízhatóságuk bizonyítéka, legyen szó akár az Andrássy út mentén lévő homlokzatokról, akár a Parlament épületének belső tereiről.

Kerakoll Biocalce Zoccolatura

Nettó ár
10.600 Ft

A Kerakoll Biocalce Zoccolatura a különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti kidudorodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.

  • Természetes, porózus és magas lélegzőképességű, mely hagyja a falat szabadon lélegezni
  • Fokozottan ellenáll a sóknak, magas párologtató képesség, alacsony kapilláris nedvszívásragasztására kezdeti támasztékok nélkül.

Kerakoll Biocalce Rinzaffo

Nettó ár
7.800 Ft

A Kerakoll Biocalce Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.

  • Természetes, porózus és magas lélegzőképességű, hagyja a falat szabadon lélegezni
  • Magas tapadóképesség minden falazat típuson
  • Egységesíti a fal simaságát és nedvesség felvételét
Száraz fal a Biocalce helyreállító rendszerével valótökéletes víztelenítés révén
Kerakoll Biocalce Tinteggio, természetes mészhabarcs, különösen alkalmas új és felújított vakolatok magas esztétikai értékű dekorációjának elkészítéséhez.
Kerakoll Biocalce Tinteggio: Természetes falfesték; tanúsított, öko‑kompatibilis, az EN 459‑1 szabványnak megfelelően válogatott CL 90‑S mészhabarcs és színes föld alapú festék, kiemelten légáteresztő képességű vakolatok fedésére.
22
Kerakoll Biocalce Tinteggio
Nettó ár
11.200 Ft53.900 Ft
Kerakoll Biocalce Muratura: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes habarcs falazatok rendkívül légáteresztő ágyazatához és törmelékes feltöltéséhez, ideális a GreenBuildingnél, valamint műemlékek restaurálásához.
Kerakoll Biocalce Muratura
Nettó ár
4.100 Ft
Kerakoll Biocalce Intonachino Fino: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes simító anyag vakolatok magas lélegzőképességű és finom szemcsés kidolgozásához.
11
Kerakoll Biocalce Intonachino Fino
Nettó ár
6.400 Ft
Biocalce® Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.
2
Kerakoll Biocalce Rinzaffo
Nettó ár
7.800 Ft
Kerakoll Biocalce Intonachino Tipo 00: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3,5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes simítóanyag a vakolatok magas lélegzőképességű sima felületi kidolgozásához.
6
Kerakoll Biocalce Intonachino Tipo 00
Nettó ár
7.000 Ft
Kerakoll Biocalce Zoccolatura a különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti kidudorodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.
1
Kerakoll Biocalce Zoccolatura
Nettó ár
10.600 Ft

Sokoldalúság kívül és belül egyaránt
Egyedülálló módon ez a Kerakoll megoldás az épületeken belül és kívül egyaránt alkalmazható, sokoldalú megközelítést kínálva Budapest építészeti csodáinak megőrzéséhez az Operaház pompájától a lakóépületek furcsa bájáig.

Következtetés
Ahogy Budapest továbbra is felvállalja történelmi gyökereit, miközben a fenntartható jövő felé tekint, az olyan megoldások, mint a Kerakoll Biocalce rendszere, kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ezek hidat képeznek a múlt megőrzése és a jelen védelme között, biztosítva, hogy a város építészeti gyöngyszemei továbbra is magasan álljanak, nem csak mint a történelem emlékei, hanem mint egészséges, élő terek az emberek számára. Magyarország szívében a Kerakoll innovációja több mint termék; az örökség és az egészség őrzője.

FALAZAT KISZÁRÍTÁSA HŐVEL

Biocalce® Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.
2
Kerakoll Biocalce Rinzaffo
Nettó ár
7.800 Ft
Kerakoll Biocalce Zoccolatura a különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti kidudorodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.
1
Kerakoll Biocalce Zoccolatura
Nettó ár
10.600 Ft
-40%
A Benesserebio® biovakolat megóvja a házat a nedvesség okozta károsodástól. Az idők folyamán tartósan megőrzi a párologtató és szellőző képességét
A Benesserebio® a Kerakoll kizárólagos geo‑kötőanyagával javított, a mikronizált természetes trasz sók elleni védőfunkciójával kombinált természetes NHL meszet alkalmaz.
11
Kerakoll Benesserebio
Nettó akciós ár
7.500 Ft
Nettó normál ár
12.500 Ft
Minden építéssel kapcsolatos problémára van megfelelő megoldásunk.
Alapfelületek előkészítése
Alapfelületek előkészítése
Dekorálás: festékek, bevonatok és lakkok
Dekorálás: festékek, bevonatok és lakkok
Falazat kiszárítása hővel
Falazat kiszárítása hővel
Hőszigetelés
Hőszigetelés
Javítás és szerkezeti megerősítés ‑ földrengésbiztos
Javítás és szerkezeti megerősítés ‑ földrengésbiztos
Kerámia és terméskő burkolás
Kerámia és terméskő burkolás
Parketta, rugalmas padlók és ipari műgyantaburkolatok lerakása
Parketta, rugalmas padlók és ipari műgyantaburkolatok lerakása
Vízszigetelés
Vízszigetelés
Természetes rendszerek
Természetes rendszerek
Építés és felületkialakítás
Építés és felületkialakítás

Kerakoll Design

A Kerakoll Design egy integrált projekt, amely innovatív anyagokat - műgyanta, cement, kézzel készített fa, mikrobevonatok, festékek és mázak - tartalmaz, egyetlen színpalettán összehangolva.

További hírek

Kerakoll Geocalce Intonaco: A fenntartható választás a modern építőiparban
  • 2024. ápr. 8.
Kerakoll Geocalce Intonaco: A fenntartható választás a modern építőiparban
A Kerakoll elnyerte a tekintélyes B Corp minősítést
  • 2024. febr. 25.
A Kerakoll elnyerte a tekintélyes B Corp minősítést
A Masterworks új logója: a közös jövőkép szimbóluma
  • 2024. febr. 1.
A Masterworks új logója: a közös jövőkép szimbóluma