Das Erbe Budapests wiederbeleben: Kerakolls Lösung im Kampf gegen das Sick-Building-Syndrom und nasse Wände

Budapest, eine Stadt, die für ihre beeindruckende Architektur und ihre historischen Wahrzeichen bekannt ist, steht vor einer leisen, aber allgegenwärtigen Herausforderung: dem Sick-Building-Syndrom (SBS) und der Gefahr feuchter Wände, insbesondere in den Kellern alter Gebäude. SBS, das aufgrund schlechter Raumluftqualität gesundheitliche Probleme für die Bewohner verursacht, gibt zunehmend Anlass zur Sorge. Zusammen mit der Zerstörung durch nasse Mauern stellt dies eine doppelte Bedrohung für das architektonische Erbe der Stadt dar.

DER Das Sick-Building-Syndrom verstehen
Nach Angaben der WHO sind etwa 20 % der Weltbevölkerung von SBS betroffen, das durch Atemwegserkrankungen und andere Gesundheitsprobleme gekennzeichnet ist. Die Ursachen sind vielfältig: unzureichende Belüftung, chemische und biologische Kontamination sowie nicht atmungsaktive Baumaterialien. In Budapest, wo die Geschichte in jede Wand eingraviert ist, ist der Effekt noch ausgeprägter und betrifft nicht nur die Gesundheit, sondern auch das kulturelle Erbe der Stadt.

Dilemma nasser Wände
Feuchte Wände, die in alten Gebäuden in Budapest, insbesondere in Kellern, häufig vorkommen, sind nicht nur ein ästhetisches Problem. Sie führen zu Strukturschäden, fördern die Schimmelbildung und tragen zu SBS bei. Das in die Wände eindringende Wasser trägt Salze mit sich, die kristallisieren, den Putz beschädigen und die Integrität des Gebäudes gefährden.

Az összes falazat potenciálisan nedvszívó, így megsínyli a vízzel való érintkezést.

A legveszélyesebb nedvesség a talajból érkezik, mivel sókkal (kloridokkal, szulfátokkal, nitrátokkal) van telítve, amelyekkel átitatódik a falazat és akár több méteren is kapilláris átnedvesedést idéznek elő.

A nedvesség megváltoztatja a fal fizikai és kémiai viselkedését, megnöveli a hővezetését és csökkenti a szigetelő-képességét. Továbbá a sók felületi kikristályosodása miatt az építőanyagok szétmállását, valamint a fal gyors lebomlását idézik elő.

A vízzel telített falazatok csökkent szigetelőképességgel rendelkeznek és elősegítik a penész és baktériumok létrejöttét, így rontják a helyiségek egészséges voltát és a benne élő emberek jóllétét.

Kerakoll olasz szakértelme
Lépjen be a Kerakoll, egy olaszországi vállalat, ahol a rómaiak által az épületek megőrzésére tökéletesített ősi technikákat még mindig tisztelik. A Kerakoll forradalmi megoldást kínál ezekre a problémákra, ötvözve a hagyományt az innovációval.

A megkülönböztetés
Rinzaffo vs Zoccolatura: A Kerakoll megközelítése egy termékrendszert foglal magában, amelynek középpontjában a Biocalce Rinzaffo és a Biocalce Zoccolatura áll. A Rinzaffo, egy előkészítő réteg, előkészíti a falakat a fő aktusra - a Zoccolaturára. A Zoccolatura az, ami az igazi varázslatot hozza, egyedülálló tulajdonságaival.

A Zoccolatura mikropórusos varázsa
A Zoccolatura, egy természetes hidraulikus mészalapú vakolat, mikropórusokkal van kialakítva. Ezek a pórusok megakadályozzák a víz bejutását, de a pára távozását lehetővé teszik, így a sók ártalmatlanul kikristályosodnak a falban. Ez a tulajdonság kulcsfontosságú az olyan épületek védelmében, mint az ikonikus Budai Vár vagy a Várnegyed rusztikus pincéi.

A Biocalce Zoccolatura végérvényesen megszünteti a falnedvesség problémáját.

A Biocalce Zoccolatura természetes egyensúlyt biztosít a kapillári átnedvesedés és a nedvesség felületi elvezetése között, kihasználja a tiszta NHL mész és a természetes puccolán mikro-porózusságának és higroszkóposságának természetes tulajdonságait.

Mivel a vakolat érzéketlen a sókkal való reakcióra, ez biztosítja a kémiai stabilitását és a teljes vízmentesítő rendszer tartósságát.

A cement hiányosságainak leküzdése
Az általánosan használt cementalapú habarcsok hírhedten hozzájárulnak az SBS és a nedvesség problémáihoz, mivel rosszul reagálnak a vízzel. A Zoccolatura ezzel szemben mészösszetételét és a rangos NHL 3.5 minősítést ünnepli, amely a kiváló minőséget és nedvességkezelést szimbolizálja.

Az Anstett teszt kinyilatkoztatása
Az Anstett-teszt szerint a Biocalce Zoccolatura csak 0,8%-os tágulást mutat vízzel érintkezve, ami szöges ellentétben áll a normál cement 40%-os és a normál mész 30%-os tágulásával. Ez a tulajdonsága kivételesen alkalmassá teszi Budapest történelmi épületeire, ahol a vízzel való kölcsönhatás elkerülhetetlen.

Az "ANSTETT-KÍSÉRLET" elemző módszerrel vizsgálják a hidraulikus kötőanyagok szulfátsók elleni vegyi ellenállását. Ezáltal (vízben kikeményített, szárított, őrölt) kötőanyag-minták készülnek 33% gipsz (szulfát)-tartalommal. A poralakú keveréket 6% vízzel nedvesítik, préselik Ø 80 mm-es hengeres tablettává. Ezeket cseréplapra helyezik, ahol vízzel érintkeznek. A szulfátos reakciót rendszeres időközönként ± 0,01 mm pontosságú tolómérővel ellenőrzik, mérve a minta átmérőjét.

A Biocalce rendszer - a megoldások szimfóniája
A Biocalce rendszer olyan termékek sorozata, amelyek mindegyike döntő szerepet játszik a falfelújításban és -megőrzésben. A Rinzaffo előkészítő rétegétől a Zoccolatura védőrétegéig, kiegészítve olyan termékekkel, mint a Biocalce Tinteggio és a Biocalce Fondo, a rendszer holisztikus megközelítést kínál a nedvesség és az SBS elleni küzdelemhez.

Tekintélyes WTA tanúsítás
Mind a Zoccolatura, mind a Rinzaffo WTA tanúsítvánnyal büszkélkedhet, ami az épületek egészségének megőrzésében való hatékonyságuk és megbízhatóságuk bizonyítéka, legyen szó akár az Andrássy út mentén lévő homlokzatokról, akár a Parlament épületének belső tereiről.

Kerakoll Biocalce Zoccolatura

Preis
10.600 Ft

A Kerakoll Biocalce Zoccolatura a különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti kidudorodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.

  • Természetes, porózus és magas lélegzőképességű, mely hagyja a falat szabadon lélegezni
  • Fokozottan ellenáll a sóknak, magas párologtató képesség, alacsony kapilláris nedvszívásragasztására kezdeti támasztékok nélkül.

Kerakoll Biocalce Rinzaffo

Preis
7.800 Ft

A Kerakoll Biocalce Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.

  • Természetes, porózus és magas lélegzőképességű, hagyja a falat szabadon lélegezni
  • Magas tapadóképesség minden falazat típuson
  • Egységesíti a fal simaságát és nedvesség felvételét
Száraz fal a Biocalce helyreállító rendszerével valótökéletes víztelenítés révén
Kerakoll Biocalce Muratura: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes habarcs falazatok rendkívül légáteresztő ágyazatához és törmelékes feltöltéséhez, ideális a GreenBuildingnél, valamint műemlékek restaurálásához.
Kerakoll Biocalce Muratura
Preis
4.100 Ft
Kerakoll Biocalce Tinteggio, természetes mészhabarcs, különösen alkalmas új és felújított vakolatok magas esztétikai értékű dekorációjának elkészítéséhez.
Kerakoll Biocalce Tinteggio: Természetes falfesték; tanúsított, öko‑kompatibilis, az EN 459‑1 szabványnak megfelelően válogatott CL 90‑S mészhabarcs és színes föld alapú festék, kiemelten légáteresztő képességű vakolatok fedésére.
22
Kerakoll Biocalce Tinteggio
Preis
11.200 Ft53.900 Ft
Kerakoll Biocalce Intonachino Fino: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes simító anyag vakolatok magas lélegzőképességű és finom szemcsés kidolgozásához.
11
Kerakoll Biocalce Intonachino Fino
Preis
6.400 Ft
A Benesserebio® biovakolat megóvja a házat a nedvesség okozta károsodástól. Az idők folyamán tartósan megőrzi a párologtató és szellőző képességét
A Benesserebio® a Kerakoll kizárólagos geo‑kötőanyagával javított, a mikronizált természetes trasz sók elleni védőfunkciójával kombinált természetes NHL meszet alkalmaz.
11
Kerakoll Benesserebio
Preis
12.500 Ft
Kerakoll Biocalce Intonachino Tipo 00: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3,5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes simítóanyag a vakolatok magas lélegzőképességű sima felületi kidolgozásához.
6
Kerakoll Biocalce Intonachino Tipo 00
Preis
7.000 Ft
Kerakoll Biocalce Pietra: Tanúsított, öko‑kompatibilis, NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459‑1 szabványnak megfelelő természetes habarcs, falazatok rendkívül magas légáteresztő képességű ágyazatához és fugázásához, ideális a GreenBuildingnél, valamint műemlékek restaurálásához.
6
Kerakoll Biocalce Pietra
Preis
6.200 Ft

Sokoldalúság kívül és belül egyaránt
Egyedülálló módon ez a Kerakoll megoldás az épületeken belül és kívül egyaránt alkalmazható, sokoldalú megközelítést kínálva Budapest építészeti csodáinak megőrzéséhez az Operaház pompájától a lakóépületek furcsa bájáig.

Következtetés
Ahogy Budapest továbbra is felvállalja történelmi gyökereit, miközben a fenntartható jövő felé tekint, az olyan megoldások, mint a Kerakoll Biocalce rendszere, kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ezek hidat képeznek a múlt megőrzése és a jelen védelme között, biztosítva, hogy a város építészeti gyöngyszemei továbbra is magasan álljanak, nem csak mint a történelem emlékei, hanem mint egészséges, élő terek az emberek számára. Magyarország szívében a Kerakoll innovációja több mint termék; az örökség és az egészség őrzője.

FALAZAT KISZÁRÍTÁSA HŐVEL

A Benesserebio® biovakolat megóvja a házat a nedvesség okozta károsodástól. Az idők folyamán tartósan megőrzi a párologtató és szellőző képességét
A Benesserebio® a Kerakoll kizárólagos geo‑kötőanyagával javított, a mikronizált természetes trasz sók elleni védőfunkciójával kombinált természetes NHL meszet alkalmaz.
11
Kerakoll Benesserebio
Preis
12.500 Ft
Kerakoll Biocalce Zoccolatura a különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti kidudorodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.
1
Kerakoll Biocalce Zoccolatura
Preis
10.600 Ft
Biocalce® Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.
2
Kerakoll Biocalce Rinzaffo
Preis
7.800 Ft
Minden építéssel kapcsolatos problémára van megfelelő megoldásunk.
Alapfelületek előkészítése
Vorbereitung von Untergrundflächen
Dekorálás: festékek, bevonatok és lakkok
Dekoration: Farben, Beschichtungen und Lacke
Falazat kiszárítása hővel
Mauerwerk mit Hitze trocknen
Hőszigetelés
Wärmedämmung
Javítás és szerkezeti megerősítés ‑ földrengésbiztos
Reparatur und strukturelle Verstärkung – erdbebensicher
Kerámia és terméskő burkolás
Fliesen aus Keramik und Naturstein
Parketta, rugalmas padlók és ipari műgyantaburkolatok lerakása
Verlegen von Parkett, flexiblen Böden und industriellen Kunstharzbelägen
Vízszigetelés
Abdichtung
Természetes rendszerek
Natürliche Systeme
Építés és felületkialakítás
Konstruktion und Oberflächengestaltung

Kerakoll Design

A Kerakoll Design egy integrált projekt, amely innovatív anyagokat - műgyanta, cement, kézzel készített fa, mikrobevonatok, festékek és mázak - tartalmaz, egyetlen színpalettán összehangolva.

További hírek

Next-Level csemperagasztó: Kerakoll Biogel győzelme!
  • 21. Nov 2023
Fliesenkleber der nächsten Generation: Der Sieg von Kerakoll Biogel!
Budapest örökségének új életre keltése: A Kerakoll megoldása a Beteg Épület Szindróma és a nedves falak elleni küzdelemre
  • 21. Nov 2023
Das Erbe Budapests wiederbeleben: Kerakolls Lösung im Kampf gegen das Sick-Building-Syndrom und nasse Wände
Bemutatjuk a Kerakoll Tetra termékcsaládot: Az építőipari tömítőanyagok jövője
  • 28. Okt 2023
Vorstellung der Kerakoll Tetra-Produktlinie: Die Zukunft der Baudichtstoffe